Kapusta kiszona z żurawiną zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Żurawina znana jest przede wszystkim z dobroczynnego działania na układ moczowy. Zakwasza mocz, a dzięki temu przyczynia się do eliminacji bakterii znajdujących się w pęcherzu moczowym. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Związki zawarte w owocach wykazują silne działanie bakteriobójcze, sok działa moczopędnie i zapobiega zasilaniu pęcherze przez bakterie. Fruktoza zawarta w owocach zapobiega przyleganiu bakterii do nabłonka układu moczowego.
8.20 PLN
Składniki: kapusta biała, jabłko, marchew, żurawina, cukier, sól, woda, liść laurowy. Produnktpasteryzowany. Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Masa netto 480 g
Wartość odżywcza w porcji 100g
Wartość energetyczna 137kJ/33kcal
Tłuszcz <0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe i nasycone <0,1 g
Węglowodany 7,8 g
w tym cukry 3,3 g
Białko 0,9 g
Sól 1,0 g
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.