Kapusta czerwona zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto ją jeść, gdyż to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Ma więcej witaminy A i C od białej kapusty, natomiast nieco mniej witaminy K. Ponadto znajdziemy w niej witaminę D i E, i witaminy z grupy B – B6, B12, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3 – kwas nikotynowy) oraz kwas pantotenowy, cholinę (nazywaną również witaminą B4) i betainę. Czerwona kapusta dba układ kostno - szkieletowy, sprzyja zdrowemu trawieniu, usprawnia pracę jelit, zmniejsza w nich stany zapalne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, zaparcia odchodzą do przeszłości. Sok z kapusty sprawdza się również w terapii choroby wrzodowej.
8.90 PLN
Składniki: kapusta czerwona (84%), woda, cukier spirytusowy, , sól. Produkt pasteryzowany. Bez dodatku konserwantów Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu . Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Masa netto: 480 g
Wartość odżywcza w porcji 100g
Wartość energetyczna 196kJ/46kcal
Tłuszcz 0,3 g
w tym kwasy tłuszczowe i nasycone 0,0 g
Węglowodany 8,9 g
w tym cukry 4,8 g
Błonnik 1,7 g
Białko 1,3 g
Sól 1,5 g
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.